ΕΜΒΟΕΣ
Οι εμβοές ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες: στις αντικειμενικές και στις υποκειμενικές.
Στις αντικειμενικές εμβοές ο ασθενής αντιλαμβάνεται υπαρκτούς ήχους, που προέρχονται πχ από στροβιλώδη ροή του αίματος λόγω ανωμαλιών σε φλέβες ή αρτηρίες, ή λόγω υπέρτασης, από μυϊκές συσπάσεις, από λήψη φαρμάκων κα. Αν και οι αντικειμενικές εμβοές είναι αρκετά σπάνιες, θα πρέπει πάντα να γίνεται ένας τυπικός έλεγχος. Οι υποκειμενικές εμβοές είναι η αντίληψη ήχων σε απουσία εξωτερικού ηχητικού ερεθίσματος. Μπορεί να εμφανιστούν αιφνιδίως, και να υποχωρήσουν αυτόματα σε μερικά λεπτά ή εβδομάδες, αλλά θεωρούνται χρόνιες και χωρίς πιθανότητα να υποχωρήσουν, αν είναι παρούσες για μεγάλα χρονικά διαστήματα (πχ για μερικούς μήνες). Τα παθολογικά αίτια των εμβοών είναι δύσκολο να ανιχνευθούν γιατί μπορεί να οφείλονται τόσο σε παθήσεις του αφτιού όσο και σε ανωμαλίες στη λειτουργεία του νευρικού συστήματος: ακουστικό τραύμα από πολύ δυνατό κρότο, κάκωση του αφτιού από χτύπημα, νόσος Meniere, κατεστραμμένα τριχωτά κύτταρα, υπερδραστηριότητα των ινών του ακουστικού νεύρουκα.
Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν εμβοές/βουητά έχουν επίσης και κάποιο βαθμό βαρηκοΐας. Σε πολλές περιπτώσεις οι εμβοές αντιμετωπίζονται με την κάλυψη της βαρηκοΐας. Όταν ένας ασθενής δεν ακούει πχ τις χαμηλές συχνότητες, τότε ο εγκέφαλος από αντίδραση «παράγει ήχους» με σκοπό να καλύψει το κενό που υπάρχει στις χαμηλές συχνότητες. Αν εμείς καλύψουμε τη βαρηκοΐα των χαμηλών συχνοτήτων και ο ασθενής ακούει όλους τους ήχους του περιβάλλοντος, τότε υπάρχει πιθανότητα να ελαττωθούν ή και να σταματήσουν οι εμβοές.
Ένα χρήσιμο μέσο αντιμετώπισης των εμβοών αποτελούν τα ακουστικά βαρηκοΐας, γιατί παρέχουν διπλό όφελος: α) βελτιώνουν την ακοή και β) ‘’καλύπτουν’’ τις εμβοές. Με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, οι περισσότεροι ασθενείς απαλλάσσονται μερικώς ή πλήρως από τις εμβοές. Η εφαρμογή των ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από εμβοές και βαρηκοΐα για τον παρακάτω λόγο: ο βασικός σκοπός ενός ψηφιακού ακουστικού βαρηκοΐας είναι η ενίσχυση των ήχων, με παράλληλο σκοπό την καλύτερη κατανόηση της ομιλίας. Η ενίσχυση αυτή των ήχων προκαλεί μια νευρική δραστηριότητα στο αφτί, με συνέπεια να μετατοπίζεται η προσοχή από τις εμβοές σε πιο περίπλοκους ήχους όπως είναι η ομιλία και η μουσική. Έτσι τα ακουστικά βαρηκοΐας ενισχύοντας τους ήχους του περιβάλλοντος μειώνουν την αντίληψη των εμβοών. Στην εταιρεία μας έχει διαπιστωθεί πολλές φορές η βελτίωση των εμβοών μέσω μιας ορθής εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας.